Riverside Garden, Dorset

An old property gaining a beautiful curved extension required a garden to match the brave new addition to the house. 

 Finished Garden

Finished Garden

After a consultation with the owner it was clear that a traditional look and plenty of places for sitting a reflecting were needed. We came up with a design that reflected the curve of the new extension and complemented the age of the main property. 

 Work in Progress

Work in Progress

A valuable feature in the garden is a beautiful stream which forms one of the boundaries. After consulting with both the planning authorities and the Environment Agency we removed some of the existing boundary wall. This enabled the owner to view the stream from the sitting room, we also created a lovely sitting area with a wildflower area along the river bank. The bank itself was rebuilt using rock-filled gabions to provide a strong and erosion proof boundary which had the added bonus of being able to ‘green – over’ quickly and provide new habitat for local wildlife.

 Cottage Garden Planting

Cottage Garden Planting

Away from the stream we used local stone to create a series of raised beds and installed a winding pathway. A large parking area was provided to the front of the garden flanked by a chunky green oak pergola along the side of the house. 

Elspeth Yates